Suikervrij.. Goede zaak of hype?

Gepubliceerd op 20 augustus 2017 om 20:05

Overal op internet komt zoveel tegenstrijdige informatie voorbij over suikers dat het moeilijk is om te weten te komen wat er nu echt waar is. In deze blog leg ik je uit wat suiker doet met je lichaam, de voor- en nadelen en of suikervrij eten een gezonde en verstandige keuze is.

 

Wat doet suiker in je lichaam?
Suiker is een brandstof, het eten ervan levert energie. Suiker zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kunt denken en bewegen. Via het maag-darmkanaal komt suiker in je bloed. Vervolgens wordt het afgegeven aan hersenen en spieren.

Suikers vallen onder koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers, wat wel veel wordt gedacht. Het is dus een slecht idee om alle koolhydraten uit je dieet te schrappen! We kunnen daarom suikers beter definiëren als ‘toegevoegde suikers’. Dit zijn suikers die niet van nature in een product of ingrediënt voorkomen. Bijvoorbeeld die toegevoegde zoetmiddelen in yoghurt of de suikers in frisdranken.


Wat is het probleem van suiker?
Het nare van toegevoegde suikers is dat ze alleen maar suiker zijn. Met andere woorden, als je een suikkerrijk product eet, komt er in één keer een enorme hoeveelheid glucose je lichaam in zetten. Omdat er geen andere stoffen omheen zitten, wordt het heel snel afgebroken en in je bloed opgenomen. Het gevolg is dat je bloedsuikerspiegel razendsnel stijgt – en vervolgens ook weer razendsnel daalt. Dat soort snelle schommelingen brengen allerlei problemen met zich mee. Ze zijn bijvoorbeeld slecht voor je hart, bloedvaten en brein. Ook veroorzaken ze eetbuien, omdat je lichaam snel het signaal afgeeft dat het onmiddellijk nieuwe suikers nodig heeft.
Niet voor niets worden suikers dan ook sterk in verband gebracht met overgewicht. Ten slotte versterken suikers mogelijk chronische ontstekingen, wat op de lange termijn tot nare aandoeningen kan leiden.


Suikervrij eten
Als je écht suikervrij zou gaan eten, mag je naast snoep, snacks en chocola ook geen fruit, groenten, zuivel, ontbijtgranen en brood. Maar deze producten heb je juist nodig en passen in een gezond eetpatroon. Dus zelfs als je gezond eet, krijg je suiker binnen. Dit is helemaal niet erg. Je hoeft suiker niet te mijden en je lichaam maakt geen onderscheid tussen suikers die van nature aanwezig zijn en toegevoegde suikers.

Daarom moet je je niet laten verleiden door alle blogposts en uitspraken over een suikervrij leven, want 100% suikervrij eten is onmogelijk. Vaak draait het niet om gezond zijn, maar gaat het veel vaker om afvallen en dun zijn. Een gezond lichaam is er een die leeft in een gezonde geest. Werken aan je mindset verandert zoveel meer dan een voedseltrend.


Hoeveel suiker mag ik dan op een dag?

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om dagelijks niet meer dan 5% van je calorieën uit toegevoegde suikers te halen. Als je 2000 calorieën per dag eet, komt dat neer op 100 calorieën uit suiker. Omdat 1 gram koolhydraten 4 calorieën levert, betekent dat 25 gram suiker per dag. Vers fruit is daarbij overigens de uitzondering: 2 stuks fruit per dag is voor velen een goede richtlijn. Die 25 gram slaat op bijvoorbeeld kristalsuiker, honing, vruchtensappen uit pak, frisdrank, snoep, koek, gebak en gezoete zuiveltoetjes en sauzen. Dit zijn ook meteen de producten die je niet nodig bent en vooral veel calorieën leveren en weinig voedingsstoffen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.